• Αρχικη
  • Βιογραφικο
  • Δημοσιευσεις - Εργασιες
    • Μονογραφιες
    • Επιμέλεια Βιβλίων
    • Ανακοινωσεις σε Συνεδρια
    • Σε περιοδικα με κριτες
    • Σε συλλογικους τομους
    • Σε πρακτικα συνεδριων
  • Διδασκαλια
  • http://impetsas.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html
  • Επικοινωνια
Μπετσας Γιαννης

Τα Πειραματικά Σχολεία, το κλωνάρι, το δέντρο και το δάσος

11/10/2016

0 Comments

 
Picture
Η έρευνα στο χώρο της εκπαίδευσης είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις αντινομίες που έχουν καταγραφεί στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών για τη φύση και τη συστηµατική παραγωγή της γνώσης. Ο υπουργός παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, είναι βαθύς γνώστης του «επίμαχου χαρακτήρα του επιστημολογικού καθεστώτος που διέπει τις κοινωνικές και ιστορικές επιστήμες», καθώς έχει καταπιαστεί με τη διερεύνηση του ερωτήματος «πώς συγκροτείται μια επιστήμη του κοινωνικού και της ιστορίας». Διαβάστε περισσότερα
0 Comments

Φως στη σκια της εκπαίδευσης ή μία πρόταση εναλλακτικής θεώρησης της παραπαιδείας

11/10/2016

0 Comments

 
Picture
Ό,τι ορίζουμε στον τόπο μας ως παραπαιδεία –μια μορφή ενισχυτικής ιδιωτικής διδασκαλίας- αποτελεί σήμερα παγκόσμιο φαινόμενο, που εμφανίζει ποικίλα χαρακτηριστικά σε διαφορετικές χώρες. Σε κάποιες απ’ αυτές έχει εισαχθεί με πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων, για να βελτιωθούν οι επιδόσεις των αδύναμων μαθητών. Σε κάποιες άλλες έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας διαδικασίας που αξιοποιεί τον ανταγωνισμό για την εισαγωγή στις δομές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και, ιδιαίτερα, στις σχολές υψηλής ζήτησης.

Περισσότερα


0 Comments

Η παιδεία από “πρώτη προτεραιότητα” στην έσχατη θέση. Τα αυτονόητα της έκθεσης Pearson και ορισμένα ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις.

11/8/2014

0 Comments

 
Picture
Η κατάταξη της Ελλάδας στην έκθεση του οίκου Pearson αποτελεί μια αναμενόμενη εξέλιξη. Στο πλαίσιο της Ε.Ε, επί δεκαετίες η χώρα διαθέτει στην εκπαίδευση αναλογικά το μικρότερο ποσοστό κρατικών δαπανών. Στο διάστημα 1980-2005, η χώρα δαπανούσε μεσοσταθμικά για την παιδεία το 6,4% του προϋπολογισμού της, τελευταία στη σχετική κατάταξη, με προτελευταία την Τσεχία (9,23%). Οι χώρες της Ε.Ε. στο διάστημα αυτό κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 11,7%, ενώ Κύπρος, Εσθονία και Λιθουανία φτάνουν στο 15%. Πρόκειται για τεράστια απόκλιση από την ευρωπαϊκή αλλά και τη διεθνή κανονικότητα!
Περισσότερα

0 Comments

Να γκρεμίσουμε το είδωλο των Πανελλαδικών εξετάσεων!

7/22/2013

0 Comments

 

Picture
Το Μάιο του 1902 κυκλοφορούσε από τις εκδόσεις Εστία το βιβλίο του Φώτη Φωτιάδη «Το γλωσσικόν ζήτημα κ’ η εκπαιδευτική μας αναγέννησις», το οποίο όρισε την εμφάνιση του εκπαιδευτικού δημοτικισμού ως κινήματος για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας μέσα από τη ριζική επαναθεμελίωση της εκπαίδευσής της. Έγραφε, λοιπόν, τότε ο Φωτιάδης: «είτε δημοτική είτε καθαρεύουσα είτε αλληλοδιδακτική είτε πανεπιστημιακή είτε ελληνοσχολική είτε γυμνασιακή είτε χωριάτικη είτε αστική, η ελληνική εκπαίδευσις είναι όχι κατωτέρα, μέση και ανωτέρα, αλλά κάτω, κατωτέρα και κατωτάτη. Έχει τρία στάδια ναρκώσεως. Συγχίζει [sic] εις το πρώτον, σκοτίζει εις το δεύτερον, σκοτώνει εις το τρίτον. Ο λόγος είναι απλούστατος. Από το σχολείον της γειτονιάς έως το Πανεπιστήμιον περιφέρεται με το χλωροφόρμιον της καθαρευούσης στα χέρια και αυτό μας χώνει ακατάπαυστα στη μύτη». Περισσότερα
0 Comments

Στην Ευρώπη του 2020. Περιφέρεια χωρίς Πανεπιστήμιο;

7/22/2013

0 Comments

 

Στην Ευρώπη του 2020. Περιφέρεια χωρίς Πανεπιστήμιο;
(του Γιάννη Μπέτσα*)

Η νέα ευρωπαϊκή Στρατηγική «Ευρώπη 2020» (διάδοχος της Στρατηγικής Λισσαβόνας) καθορίζει ως προτεραιότητες τρεις αλληλένδετες πτυχές της ανάπτυξης:
την έξυπνη ανάπτυξη, που σημαίνει ενίσχυση της γνώσης και της καινοτομίας,
  • τη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω της προώθησης μιας πιο πράσινης και πιο ανταγωνιστικής οικονομίας, στην οποία οι πόροι χρησιμοποιούνται πιο αποδοτικά,
  • την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, μια οικονομία με υψηλά ποσοστά απασχόλησης που επιτυγχάνει οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Read more

Read More
0 Comments
Proudly powered by Weebly